Globale route van het PeerkePad
|
|
De beschrijving van de route vindt u in een speciaal boekje: PeerkePad.
In mei 2010 voltooide groep van 15 wandelaars het PeerkePad
Van 2 tot 8 mei 2010 was er gelegenheid deel te nemen aan een pelgrimswandeling in groepsverband over het PeerkePad, maar dan van Tilburg naar Wittem. Aan deze tocht deden 15 personen mee. De leiding was in handen van auteur Henk Erinkveld en Nan Paffen. Zij zorgden naast de organisatie en reisleiding ook voor bezinningsmomenten onderweg en een enkele excursie. Ondanks het wat sombere weer vonden de deelnemers het een verassend mooie tocht en inspirerende ervaring.
Op woensdag 21 oktober verzamelden zich zo'n 80 mensen rondom het Peerke Dondersaltaar in de Gerarduskapel voor het startsein van de zevendaagse pelgrimstocht naar de geboorteplaats van de redemptorist Petrus Donders die het grootste deel van zijn leven doorbracht onder de melaatsen in Suriname. Twintig van hen zouden de hele tocht van het PeerkePad meewandelen; onder hen naast de begeleiders Jelle Wind en Henk Erinkveld ook pater Andreas Krahnen. Bijna veertig anderen liepen de eerste wandeldag (tot Houthem/St.Gerlach) mee onder auspiciën van de SPV. Onder de andere aanwezigen bevond zich burgemeester Bas van den Tillaar van Gulpen-Wittem. Uit handen van Henk Erinkveld ontving hij het eerste exemplaar van de pelgrimsgids ‘PeerkPad' die bij deze gelegenheid werd uitgegeven. De twee volgende exemplaren waren voor de twee mede-auteurs Jelle Wind en de Brabantse journalist en publicist Paul Spapens.
De groep van twintig pelgrims bestond vooral uit Brabanders en Limburgers; het klikte goed tussen deze deelnemers. Maar ook om andere redenen werd de pelgrimstocht een geslaagde onderneming: de prachtige omgeving van het Geul- en Maasdal en de Belgische en Brabantse Kempen, de prima overnachtingsgelegenheden (Houthem, Dilsen-Lanklaar, Bree, Valkenswaard, Biestheuvel, Abdij Koningshoeven), maar vooral het pelgrimskarakter van de tocht. Elke wandeldag had als thema een van de ‘zeven werken van barmhartigheid'. Bovendien waren er onderweg bijzondere ontmoetingen, zoals in de synagoge van Meerssen, het protestantse terpkerkje van Urmond, de woongemeenschap ‘Hooge Berkt'in Bergeijk en het Pelgrimshuis Kafarnaüm in Vessem. Een bijzonder moment was er op de voorlaatste dag bij een Mariakapel in de bossen bij Oirschot. Er was daar een vrouw die geëmotioneerd raakte toen ze hoorde dat wij onderweg waren naar ‘Peerke'; jarenlang was ze elke dinsdag naar het Peerke-heiligdom in Tilburg geweest samen met haar moeder. Ze woonde nu in Canada, maar was teruggeroepen omdat haar moeder was gestorven; morgen -feestdag van Peerke Donders- zou de uitvaart zijn. Uiteraard hebben we haar beloofd bij Peerke voor haar en haar moeder te bidden.
De slotdag, dinsdag 27 oktober, 200e geboortedag van Peerke, was ook heel bijzonder. In Abdij Koningshoeven ontving niet alleen de abt, maar ook de toen nog in functie zijnde burgemeester Ruud Vreeman een exemplaar van PeerkePad. Begeleid door zo'n 30 Tilburgers trokken de pelgrims vandaar door het stadscentrum , waar zich steeds meer mensen aansloten. Met ongeveer honderd mensen kwamen de wandelaars aan in het heiligdom van Peerke Donders in Tilburg-Noord, waar een afsluitende viering plaatsvond in de stampvolle kapel.
De pelgrims waren ook uitgenodigd bij de opening (door minister E.Hirsch Ballin) van het ernaast gelegen Peerke-Donderspaviljoen, museum van naastenliefde, waarin de zeven werken van barmhartigheid op eigentijdse wijze worden verbeeld. Nu is ook duidelijk waarom deze ‘zeven werken' het thema waren van de pelgrimage!